Σχετικα με εμασ

Η Αδελφοτητα Κατω Ξεχωρου

Η Αδελφότητα Κάτω Ξέχωρου Θεσπρωτίας “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” ιδρύθηκε το 1960 στην Αθήνα . Αρχικός σκοπός του σωματείου αυτού ήταν να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους εκείνους που άφησαν το ακριτικό και άγονο χωριό τους και αναζήτησαν την τύχη τους στο “κλεινόν άστυ”, την Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό πίστεψαν πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν την επικοινωνία μεταξύ τους, ν’ ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους από τη μεγαλούπολη και να συζητήσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Έτσι, ένιωθαν δυνατοί έχοντας ο ένας τον άλλο κοντά του, τους συγχωριανούς του, τα αδέλφια του, όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης αδελφότητα, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Αθήνας και να νιώσουν μικρότερο τον πόνο της ξενιτιάς.

Με το πέρασμα των χρόνων οι ορίζοντες της αδελφότητας διευρύνθηκαν με τη διείσδυση σε αυτή νέων μελών, χωρίς όμως να χαθεί ο βασικός στόχος της, δηλαδή η σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Κάτω Ξεχωριτών, η αλληλοβοήθεια και η διατήρηση των ηθών και των εθίμων του χωριού και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, η ευαισθητοποίηση των νέων στις αξίες των προγόνων μας και η ενεργοποίησή τους στην κοινή προσπάθεια για την αναγέννηση και αξιοποίηση του χωριού μας.

Επίσης, στους σκοπούς της εντάσσεται η προβολή των προβλημάτων του χωριού και η συνδρομή αυτής στην επίλυση τους, η διοργάνωση πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων, η έκδοση εφημερίδας, η κατασκευή ιστοσελίδας, η δημιουργία χορευτικών ομίλων, η αγορά κτιρίου που θ’ αποτελεί την έδρα αυτής, η απόκτηση παραδοσιακών στολών και γενικά η συμπαράσταση και παροχή βοήθειας σε όποιον έχει ανάγκη και κατάγεται από το Κάτω Ξέχωρο του Δήμου Φιλιατών, σκοπούς που στο παρελθόν έχει εκπληρώσει στο μέγιστο βαθμό.

Έτσι, εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί αίθουσα ιδιόκτητη στην οδό Γούναρη 86 στο Περιστέρι Αττικής, όπου έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε κάθε χωριανό ή φίλο.

Η Αδελφότητα μετά από μια κάμψη αρκετών χρόνων, αποκύημα της οικονομικής κρίσης προσπαθεί να ανακάμψει και πάλι. Επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα μετά από την εκλογή νέου Δ.Σ. το Δεκέμβριο του 2019, απαρτιζόμενου από νέους ανθρώπους με αμέριστη όρεξη για δουλειά, διατηρεί και πάλι αρκετά ενεργά μέλη και υπόσχεται έργο αντάξιο των προσδοκιών όλων των συγχωριανών και φίλων αυτής που την στήριζαν και τη στηρίζουν στο πέρασμα των χρόνων.