8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΓΕΝΕΣΙΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Σήμερα η Εκκλησία μας πανηγυρίζει το Γενέσιο/Γενέθλιο  της Θεοτόκου μία από τις μεγαλύτερες θεομητορικές  εορτές της Ορθοδοξίας. Η εορτή αυτή είναι ξεχωριστή και για το χωριό μας, αφού οι Εκκλησίες της Παναγίας (παλαιά και καινούρια) με ιστορία χρόνων δεσπόζουν   στον συνοικισμό Ποταμιά του χωριού μας, πρώην Λαμποβίστρα έως το 1963, από όπου έχει επικρατήσει και το προσωνύμιο «Παναγία Λαμποβίστρα». Με την Παναγία του χωριού μας γαλουχήθηκαν γενιές παππούδων, προπαππούδων , γονέων. Καθένας μας όταν θέλει να ευχαριστήσει ή να ζητήσει βοήθεια επικαλείται το όνομά  της  μητέρας όλων, της Παναγίας. Ειδικά, εμείς οι Κάτω Ξεχωρίτες έχουμε σημείο αναφοράς τις εκκλησίες μας που είναι αφιερωμένες στη γέννηση της Θεοτόκου και σε κάθε δύσκολη στιγμή επικαλούμαστε το Όνομά της, πέφτουμε στα γόνατα και της ανοίγουμε την καρδιά μας και εκείνη πάντα ανταποκρίνεται στις παρακλήσεις μας. Η χάρη, λοιπόν ,σήμερα της Παναγίας, ας μας προστατεύει όλους κι ας χαρίζει υγεία και αγάπη σε εμάς και τις οικογένειές μας. Χρόνια πολλά εκ βάθους καρδιάς στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Χρόνια πολλά, καλά κι ευλογημένα με τη Χάρη της Μητέρας Παναγίας.

Ας κλείσουμε τα μάτια και ας ταξιδέψουμε στο όμορφο χωριό μας, ας φανταστούμε πως οι νότες της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής μας κατακλύζουν και ρίγη συγκίνησης και χαράς μας διαπερνούν. Έτσι, θα νιώσουμε σαν να βρισκόμαστε κι εμείς εκεί σήμερα να πανηγυρίσουμε από κοντά την Παναγία μας και να γλεντήσουμε όλοι μαζί με τους συγχωριανούς μας!

Παρακάτω παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από τα φημισμένα πανηγύρια μας στον προαύλιο χώρο της Παναγίας μας της Λαμποβίστρας , που γινόταν για να τιμηθεί η μνήμη της.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

1 thought on “8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΓΕΝΕΣΙΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ”

  1. Χρόνια πολλά για την ημέρα της Παναγίας του χωριού μας, εύχομαι υγεία σε όλους τους συγχωριανούς και του χρονου να είμαστε όλοι μαζί να τη γιορτασουμε όπως της αξίζει και χωρίς τα γνωστά προβλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε..

Comments are closed.