ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κάτω Ξεχωριτών Θεσπρωτίας ” Ο Προφήτης Ηλίας” σας εύχεται ολόψυχα Χριστός Ανέστη με υγεία και κάθε ευχή σας να πραγματοποιηθεί για εσάς και τις οικογένειές σας.

Ένα διαφορετικό Πάσχα και πάλι φέτος αλλά η αγάπη μας και η ανυπομονησία μας για να βρεθούμε όλοι μαζί όλο και μεγαλώνει, όταν όλα θα αποτελούν παρελθόν! Ελπίζουμε μάλιστα πως επιτρέποντάς το οι συνθήκες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση για να ζητήσουμε θέματα για το καλό πάντα της Αδελφότητάς μας και του χωριού μας.

Ας θυμηθούμε σήμερα και ένα παιχνίδι πασχαλινό που έπαιζαν οι πρόγονοί μας και είναι αφήγηση του αγαπητού μας συγχωριανού Θεοτόκη Μπούρμπου ” Ο Ρούγκουλας” :

“Ο Ρούγκουλας τότε που ήμασταν παιδιά και το χωριό ήταν γιομάτο ζωή, την δεύτερη Ανάσταση,την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, γινόταν γλέντια και χαρές. Κόσμος πολύς…Εμείς τα παιδιά, αφού τσουγκρίζαμε τα αυγά με το Χριστός Ανέστη ,Αληθώς Ανέστη,πηγαίναμε στον κατήφορο ,συνήθως πίσω από το παλιό καφενείο που η κατηφόρα ήταν όπως και τώρα απότομη-και μη φανταστεί κανείς πως ήταν άσφαλτος όπως τώρα,σιούρι ήταν-.
Εκεί, λοιπόν, παίρναμε ένα ξύλο μακρύ,όσο το δυνατόν ίσιο, και τοποθετούσαμε τα σπασμένα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο,τραβούσαμε το ξύλο και τα αυγά κυλούσαν στον κατήφορο. Εκείνου που το αυγό θα πήγαινε πιο μακρυά έπαιρνε όλα τα άλλα όσα ήταν,τρία πέντε δέκα ανάλογα πόσοι παίζαμε.
Δεν παίζαμε μόνο εμείς τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Θυμάμαι μια φορά κι συγχωρεμένος ο παπα-Κώστας έπαιζε! Αυτοί όμως τα μάζευαν και τα έδιναν στον μπάρμπα-Νάσιο που κρατούσε το καφενείο και τους τα έκανε σαλάτα για μεζέ για το ούζο κι ως αργά το βράδυ τα πίνανε.
Χρόνια ωραία κείνα…
Χρόνια νοσταλγικά και έθιμα που δυστυχώς χάνονται…”

Χρόνια πολλά σε όλους μας!